Wereldbeker

Dag in dag uit trainen veldrijders om te excelleren op die ene dag van het jaar dat er toe doet. Dat is het leven van een topsporter, dus ook van een veldrijder. Maar goed: er zijn altijd wedstrijden die belangrijker zijn dan anderen. Eén van die wedstrijden is de Wereldbeker. Een wedstrijd die er écht toe doet onder de veldrijders. Lees hier meer over de crème de la crème van het veldrijden.

 

Uitleg Wereldbeker

Dieter_Vanthourenhout_WB_Hoogerheide_2007

Dit is een internationaal regelmatighediscriterium die sinds 1993 elk seizoen wordt georganiseerd door de UCI, de Internationale Wielerunie. Er zijn meerdere wedstrijden over een heel seizoen verspreid en de veldrijder die aan het einde van het jaar de meeste punten heeft vergaard mag zich kronen tot wereldkampioen. Sven Nys is recordkampioen – hij won in totaal zeven titels – en in totaal zijn er twaalf verschillende winnaars. De Wereldbeker leidt ieder jaar weer tot topprestaties van de veldrijders en is voor de neutrale toeschouwer een genot om naar te kijken.

 

Sven Nys

Sven_Nys_Lebbeke_2010

Zoals zojuist al vermeld, is Sven Nys dus de recordkampioen van de Wereldbeker. Dit komt niet als een verrassing, want in het verleden domineerde deze Belg het veldrijden. Het is dus niet geheel verwonderlijk dat hij ook de Wereldbeker domineerde. Toch is het al een tijd geleden dat deze routinier de Wereldbeker wist te grijpen. Voor de laatste keer gebeurde dit in het seizoen 2008/2009, inmiddels meer dan zes jaar geleden dus. De vier voorgaande edities wist Nys overigens ook te winnen. Een fenomeen dus.

 

Richard Groenendaal – Nederlandse wereldtopper

1024px-Svennijs

De eeuwige vijand van Sven Nys was ongetwijfeld de Nederlander Richard Groenendaal. Voordat Nys aan zijn zegereeks begon, was het de Nederlander die de Wereldbeker domineerde. In totaal won Groenendaal drie keer de Wereldbeker, wat hem de beste Nederlandse veldrijder ooit maakt, omdat de Wereldbeker binnen het veldrijden wordt gezien als de meest prestigieuze titel. Groenendaal, die inmiddels al gestopt is met veldrijden, won zijn eerste titel in het seizoen 97/98. Zijn tweede titel behaalde hij drie jaar later en zijn laatste overwinning dateert dus van het jaar 2003/2004. Geen slechte lijst voor de man die het veldrijden zo’n goede naam heeft gegeven.

 

Hoe worden de punten verdeeld?

Uit de diverse wedstrijden zijn punten te halen voor de renners. Zaak is dus om zo hoog mogelijk te eindigen iedere wedstrijd, zodat je zo veel mogelijk punten kan halen. Bij het winnen van een wedstrijd ontvang je 80 punten. De nummer twee krijgt 70 punten en de nummer drie 65. Ook mensen die buiten de top tien vallen, krijgen punten. Mocht een renner betrokken raken bij een valpartij of andere calamiteiten, is het seizoen nog niet verloren voor hem.

 

Laatste Belgische winnaar – Niels Alberts

Niels Alberts is de laatste Belgische winnaar van de Wereldbeker. Hij stond aan het einde van het seizoen 2012/2013 op de hoogste trede van het podium. Dit was de tweede keer dat hij de Wereldbeker won, twee jaar eerder flikte hij hetzelfde kunstje namelijk ook al eens.

Niels_Albert_WK_2007_2