Belgisch Kampioenschap

België is de marktleider op de wereld als het om veldrijden gaat. Ieder toernooi, wedstrijd of criterium staan de Belgen vooraan om de prijzen binnen te halen, eeuwig verwikkeld in een strijd met de Nederlanders. Het winnen van een Belgisch Kampioenschap betekent dus dat je mondiaal er ook goed voorstaat. Lees hier meer over het Belgische Kampioenschap.

 

Laatste Belgische Kampioenschap

Klaas Vantornout

We hoeven niet heel ver terug te gaan in de tijd om de laatste Belgisch kampioen te achterhalen. Ieder jaar in januari staan namelijk de nationale kampioenschappen op het programma, zo ook voor de Belgen. Deze tour werd gereden in Erpe-Mere, een klein plaatsje in België. Klaas Vantornout ging met de titel aan de haal, voor de tweede keer in zijn carrière. Het zilver was voor Tom Meeusen en Wout van Aert stond op de derde trede van het podium.

 

Hegemonie van Sven Nys

Sven_Nys_Roubaix_2009

Niet geheel verwonderlijk, is het Sven Nys die meerdere malen met de titel Belgisch kampioen aan de haal ging. Liefst negen keer kroonde deze veldrijder zich tot beste man van België. Het maakt hem tot één van de grootste veldrijder die België ooit gekend heeft. Zijn eerste titel veroverde hij in 2000, destijds was hij in de bossen van Gent de sterkste. Zijn laatste titel was vorig jaar nog, de routinier won toen in Waregem. Of de oudgediende ooit nog een titel binnen zal slepen, blijft de vraag. Met zijn 36 jaar behoort hij tot de oudere garde veldrijder. De talenten kloppen inmiddels al op de deur.

 

De absolute top

Dacht je dat we met Sven Nys de beste veldrijder ooit gehad hadden? Dan heb je het mis. Nee, niet Nys won meerdere malen het Belgisch kampioenschap. Internationaal maakte Nys meer naam met titels bij andere kampioenschappen, maar het nationale kampioenschap van België werd het meest gewonnen door een andere topper, luidend met de naam Ronald Liboton. Deze renner was in de jaren tachtig de grote naam van het veldrijden. Liefst tien maal eiste hij de titel van het BK op. De eerste keer was in 1980, de laatste keer in 1989. Inderdaad, hij pakte alle titels in de jaren tachtig. Daarna lukte het hem overigens nooit meer.

 

Vrouwelijke veldrijders

Sanne_Cant

Veldrijden is één van de sporten die bij zowel de mannen als de vrouwen zeer populair is. Daarom mogen de vrouwen uiteraard niet ontbreken bij het rijtje illustere namen. Eén van de toppers is Sanne Cant, de vrouw die sinds 2010 alle Belgische titels voor zich opeiste. Het maakt haar een heuse powerwoman. In de internationale wereld van het veldrijden heeft ze overigens gedachte concurrentie van Marianne Vos, een Nederlandse topper.

 

Belgische beloften

Laurens_Sweeck

Bij de Belgische beloften was het de beurt aan Laurens Sweeck om de titel Belgische beloften binnen te slepen. Hij bleek in Erpe-Mere de beste te zijn in zijn categorie. Twee jaar eerder was hij ook al de beste in België. Het wordt nu tijd dat hij het ook bij de grote mannen laat zien.