Nederlandse veldrijders

Als het over goede, talentvolle veldrijders gaat, mogen de Nederlanders natuurlijk niet ontbreken. Samen met de Belgen domineren ze de wereld van het veldrijden. De wereldkampioenen volgen elkaar in rap tempo op, en zo af en toe staat er eens geen Nederlander of Belg op de hoogste trede van het podium. Wie zijn deze renners die zo goed presteren voor Nederland? We laten je in deze tekst kennis maken met Nederlandse (oud)toppers.

 

Lars Boom

Laten we maar meteen beginnen met de huidige generatie. En wat voor één is Lars Boom. Niet alleen bekend van het veldrijden, deze in Vlijmen woonachtige renner won afgelopen zomer ook nog eens een etappe in de Tour de France, een alleskunner dus. Een fenomeen. Nederland wachtte lang op het winnen van een nieuwe etappe in de belangrijkste ronde van de wereld. Lars Boom lukte het. Een solotocht sloot hij winnend af en daarmee loste hij Pieter Weening af als laatste winnaar van een etappe in de Tour.

Pieter_Weening,_Tour_de_Pologne_2013_(4)

Helaas zou het Nederlands elftal die avond verliezen van Argentinië op het WK voetbal.
In het veldrijden wordt hij gevreesd door vriend en vijand. Overal waar hij komt, worden tegenstanders bang om van hem te verliezen. Hij won meerdere malen het Nederlands kampioenschap, en ook het winnen van een WK staat op zijn palmares. Een topper pur sang dus.

 

Adrie van der Poel

By Johan Balleur (Wikiportrait) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0), via Wikimedia Commons

Inmiddels gestopt, maar in de jaren 90 was hij een waar fenomeen: Adrie van der Poel. Wie Van der Poel zei, wist direct dat het ging om de veldrijder. Hij was de beste veldrijder in zijn tijd samen met Richard Groendenaal, zijn eeuwige concurrent. Van der Poel was zo gedreven in zijn sport dat hij zoveel trainde, dat het nog wel eens wilde voorkomen dat hij zich overtrainde. Dit tekende de gretigheid van de Nederlandse topveldrijder. Hij wilde altijd en overal winnen. Neem zijn zege bij het NK in 1989, 1990, 1991 en 1992. Het waren de hoogtijdagen van Van der Poel en het Nederlandse veldrijden. Toch zal hij niet de boeken in gaan als de Wereldkampioen, ondanks dat hij één keer het WK won. Van der Poel werd namelijk vijf keer tweede tijdens een WK, iets dat hij nog steeds beschouwd als een smetje op zijn palmares.

 

Richard Groenendaal

1024px-Richard-groenendaal-1212605844

In het rijtje illustere namen mag Richard Groenendaal natuurlijk niet ontbreken. Wie kent hem niet? De man die tijdens Studio Sport iedere zondag bijna een miljoen kijkers in zijn greep hield met zijn tomeloze inzet op de fiets door de modder en slechte paden van de Nederlandse bossen. Groenendaal, die inmiddels alweer 43 jaar oud is, werd een fenomeen als veldrijder. Acht keer stond hij op de hoogste trede van het podium na het NK. Maar daar bleef het niet bij voor deze Brabander. Zijn absolute hoogtepunt was het binnenhalen van de wereldtitel veldrijen in Sint-Michielsgestel, nota bene in zijn eigen woonplaats. Een droom kwam uit voor de veldrijder, die in Nederland eeuwige roem geniet op en rondom de omheiningen bij de wedstrijden van het veldrijden.