Belgische veldrijders

België en veldrijden: het is al sinds jaar en dag een gezonde combinatie. Het land bracht niet alleen vele wereldkampioenen voort, ook is de sport mateloos populair. In deze tekst maak je kennis met enkele grote namen die in het heden en verleden veel hebben betekend voor de wielersport zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Sven Nys

Sven_Nys_4JDD2011

Als je veldrijden zegt, dan zeg je Sven Nys. Deze man is zonder meer een god in België in en omstreken. Zijn palmares is ongekend. Nys staat bekend om zijn goede techniek die hij hanteert gedurende de races. Zo blijft hij goed in balans en kan hij bochten perfect aansnijden. Deze manier van sport bedrijven heeft hem vele prijzen opgeleverd. Zo won hij liefst dertien maal de Superprestige Veldrijden, was hij zeven keer de beste in de Wereldbeker en stond hij negen keer op de eerste tree bij de Trofee Gazzet van Antwerpen. Een lijstje waar menig veldrijder jaloers op zal zijn. Nys is inmiddels 38 jaar.

 

Bart Wellens

1024px-Bart_wellens

2. Iets jonger dan Sven Nys, maar zeker geen klein jongen, is de 36-jarige Bart Wellens. Een naam die menig liefhebber van het veldrijden op het puntje van zijn stoel doet zitten. Bekend van zijn vele prijzen die hij pakte door de jaren heen. Stond veel op het podium van grote Klassiekers en was jarenlang de grote sparringpartner van Nys. Zijn prijzen kast mag dan iets minder gevuld zijn dan die van zijn grote rivaal, het winnen van de Wereldbeker en het Belgische kampioenschap maakt deze veldrijder tot een waar fenomeen. En dat niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten.

 

Niels Alberts

BK_Veldrijden_2013_Mol_-_Niels_Albert

Van de naam Bart Wellens waai je eenvoudig over naar Niels Albert. Deze 28-jarige veldrijder is op de top van zijn kunnen momenteel. Deze veldrijder neemt het dus op tegen gelouterde namen als Wellens en Nys. Alberts werd geboren in Bonheiden, woont nu in Tremelo. In 2011 werd hij kampioen in zijn eigen land. Een knappe prestatie, maar eentje die in het niets valt vergeleken met de wereldtitels die deze renner in 2009 en 2011 veroverde. Alberts is de zoon van Erwin Alberts, een voormalig motorcoureur. Blijkbaar zit het sporten in het bloed van de familie Alberts.

 

Klaas Vantornout

1024px-Klaas_Vantornout_2012

Tot slot mag in het rijtje de naam van Klaas Vantornout. Deze 32-jarige veldrijder maakte in het verleden niet naam als topper op diverse koersen, maar kwam vorig jaar op een vervelende, negatieve manier in het nieuws. Tijdens het Belgische kampioenschap, dat werd gehouden in het Vlaamse plaatsje Waregem, gingen de geruchten dat Vantornout getracht heeft de organisatie om te kopen om zodoende het parcours te wijzigen. Op deze manier hoopte hij de koers naar zijn hand te kunnen zetten. Hoewel hij er niet voor veroordeeld is, en de zaak inmiddels in rustig vaarwater verkeerd, heeft dit een negatief stempel gehad op zijn carrière als veldrijder. De renner kondigde na deze rel aan zich weer volledig te focussen op het veldrijden, wat hij normaliter zo goed kan.