Andere nationaliteiten

Ja, de Belgen en de Nederlanders domineren al sinds jaar en dag het veldrijden. Maar dat er ook andere nationaliteiten zijn die een rol van importantie spelen, lees je in dit artikel. Wie zijn zij? En wat maakt ze zo bijzonder? Daar krijgt u in deze tekst het antwoord op.

 

Zdenek Stybar

Zdenek_stybar

We trappen af met een naam die wellicht de wenkbrauwen doet fronsen in België en omstreken, namelijk de Tsjech Zdenek Stybar. Hij is 28 jaar oud en is in dienst van Ettix-Quick-Step. In 2005 kwam de naam als eerste in het nieuws toen hij wereldkampioen veldrijden werd voor de beloften. Sindsdien is de Tsjech geen kleine jongen meer in de wereld van het veldrijden en ging het hard met zijn mooie loopbaan. Een jaar later versloeg hij Lars Boom en Niels Alberts, toen nog jonge honden en inmiddels gevestigde namen in de wielerwereld. Hoewel hij in 2011 besloot om zich te focussen op het reguliere wielrennen, wist hij in 2014 voor de derde keer het wereldkampioenschap veldrijden te winnen. 

 

Enrico Franzoi

Enrico_Franzoi_Roubaix_2009

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een veldrijder van Italiaanse afkomst. Ook de 32-jarige Franzoi is wielrenner en veldrijder voor beroep. Laten wij ons beperken tot het veldrijden, want dat kan deze man als geen ander. Twee jaar eerder dan Stybar, werd Franzoi wereldkampioen veldrijder voor beloften. Wie dit toernooi wint, maakt naam en gaat meestal een glansrijke carrière tegemoet. De Italiaan won meerdere malen het Italiaanse kampioenschap en stond ook op de hoogste trede van het podium van diverse wedstrijden. Het absolute hoogtepunt in de loopbaan van Franzoi wat betreft het veldrijden is de bronzen medaille die hij in 2007 pakte bij het WK veldrijden.

 

Philipp Walsleben

Philipp_Walsleben_remporte_la_3e_étape_du_Tour_d’Alsace_25_juillet_2013

In Nederland en België hebben ze veel talenten, maar ook in Duitsland hebben ze een topper in de dop rondlopen, namelijk Philipp Walseleben.  Deze man is met afstand de beste veldrijder van Duitsland. Hij werd vanaf 2009 tot en met nu vijf keer de beste van zijn land. Op het mondiale niveau is hij tot dusver minder succesvel. Tijdens een WK kwam hij niet verder dan een vijfde plaats. Toch kan deze renner zich troosten met de gedachte dat hij pas 27 jaar is en hij dus nog vele jaren te gaan heeft om aan de top van de wereld te staan. De tijd zal het leren.

 

Francis Mourey

1024px-Francis_Mourey_Noordzeecross_2007

We sluiten het lijstje illustere namen af met Francis Mourey. Hij is de grootste veldrijder van Frankrijk op dit moment. Hoewel hij met zijn 34 jaar op zijn retour is, brandt hij nog steeds van de ambitie. En dat terwijl zijn prestaties in het verleden er niet om liegen. Hij werd achtmaal gekroond tot Frans kampioen en ook op de wereldbekers en WK liet hij zien van grote klasse te zijn. Helaas won de Fransman nooit een WK of Wereldbekerwedstrijd. Maar het feit dat hij de beste van Frankrijk is, betekent dat hij tot in de lange van dagen een grootheid zal blijven in zijn land.